piątek, 23 października 2015

Wątróbka indycza z cebulką





Składniki (na 2 os) :


Wątróbka z indyka - ok. 250 g 
Cebula - 3 szt ( małe)
Cukier - 1 mała płaska łyżeczka
Sól i pieprz - do smaku
Mąka - ok. pół szklanki
Sok z cytryny - z połowy cytryny
Olej lub Oliwa z oliwek - pół szklanki



Sposób Przygotowania:


Wątróbkę oczyszczamy i myjemy. Gdy jeszcze jest mokra posypujemy małą ilością pieprzu i obtaczamy w mące. Na patelnie wlewamy łyżkę oleju i obsmażamy z dwóch stron wątróbkę, aż się zrumieni. Cebule kroimy w krążki i układamy na wątróbce ( tak aby ją całą zakryć) w patelni. Posypujemy cebulę łyżeczką cukru. Resztę oleju mieszamy z sokiem z cytryny i zalewamy wątróbkę i cebule. Przykrywamy patelnię i dusimy ok. 8 minut kontrolując, aby nam nic się nie przypaliło. Na sam koniec posypujemy solą i mieszamy wszystko. Wątróbkę możemy podawać z gotowanymi ziemniaczkami lub z chlebkiem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate