Składniki:
Pierś z kurczaka - 400 g
Kiełbasa - 300 g
Cebula czerwona - 1 szt
Pomidor - 1 szt
Ogórek świeży - 1 szt
Ser żółty typ gouda - 50 g
Ziemniaki - 3 szt
Rzodkiewka - ok. 2 szt
Oliwki czarne - kilka sztuk
Oliwa z oliwek - do polania
Przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól do smaku
Papier do pieczenia oraz patyki do szaszłyków
Sposób Przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy. kroimy w kostkę, nacieramy przyprawą do kurczaka oraz solą i odstawiamy do lodówki.
Warzywa: Pomidor, ogórek, ziemniaki, rzodkiewka myjemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. Płuczemy z nadmiaru skrobi i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 8 - 10 minut.
Cebulę obieramy. Kroimy kiełbasę, cebulę, pomidora, ogórka, ser, rzodkiewkę oraz oliwki w plastry. Nadziewamy na patyki naprzemiennie wraz z ziemniakami oraz piersią z kurczaka. Wszystko musi być bardzo ściśnięte żeby roztapiający ser został na szaszłyku, a nie spłyną z niego.
Układamy tak przygotowane szaszłyki na blaszce wysłanej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.
Ja swoje szaszłyki podaje z różnymi sosami, a najczęściej z sosem tysiąca wysp.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz