środa, 14 października 2015

Zupa z czerwonej soczewicy









Składniki:


  • 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu
  • 1/3 szklanki suchych nasion czerwonej soczewicy (kilkakrotnie opłukanej w zimnej wodzie)
  • 2 pomidory 
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego (im więcej koncentratu tym bardziej intensywny kolor zupy)
  • ząbek czosnku
  • 1 średnia marchew
  • 3 łyżki ryżu brązowego 
  • mała łyżeczka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: 2 - 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka curry, szczypta pieprzu (według uznania)

Sposób Przygotowania:

Soczewicę czerwoną kilkukrotnie opłukujemy w zimnej wodzie. Wrzucamy soczewicę do wrzącego wywaru wraz z ryżem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz pokrojoną w kosteczkę marchwią. Gotujemy wszystko około 30 minut  (tak aby ryż się ugotował i żeby pomidorki się rozgotowały). Pod koniec gotowania dodajemy czosnek, resztę przypraw oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dobrze, gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate