Składniki:
- 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu
- 1/3 szklanki suchych nasion czerwonej soczewicy (kilkakrotnie opłukanej w zimnej wodzie)
- 2 pomidory
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego (im więcej koncentratu tym bardziej intensywny kolor zupy)
- ząbek czosnku
- 1 średnia marchew
- 3 łyżki ryżu brązowego
- mała łyżeczka oliwy z oliwek
- Przyprawy: 2 - 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka curry, szczypta pieprzu (według uznania)
Sposób Przygotowania:
Soczewicę czerwoną kilkukrotnie opłukujemy w zimnej wodzie. Wrzucamy soczewicę do wrzącego wywaru wraz z ryżem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz pokrojoną w kosteczkę marchwią. Gotujemy wszystko około 30 minut (tak aby ryż się ugotował i żeby pomidorki się rozgotowały). Pod koniec gotowania dodajemy czosnek, resztę przypraw oraz koncentrat. Mieszamy wszystko dobrze, gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz