czwartek, 8 października 2015

Jajecznica na wiele spsobów




Jajecznica  jest to ulubiona w Polsce potrawa z jaj smażonych na maśle, margarynie, słoninie, oleju, smalcu lub oliwie z oliwek. Jajecznica jest domeną prostej kuchni, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. 

Do przyrządzenia jajecznicy używa się zazwyczaj jaj kurzych lecz czasem kaczych, przepiórczych lub strusich. Podstawową przyprawą jest sól oraz pieprz. Dodatki zależą od osoby która ją przyrządza lub od regionalnego smaku. 

Jajecznica powinna być delikatna, równomiernie usmażona i soczysta. Jaja trzeba roztrzepać , a nie ubijać. Największym błędem jest pozostawienie surowych fragmentów białka lub usmażenie jajecznicy na "suchy wiór". Niestety jajecznicy trzeba pilnować i mieszać drewnianą łopatką bądź łyżką, nie pozwalając na przywieranie jajecznicy do patelni. Smażymy ją na średnim ogniu, a gdy zaczyna za szybko się ścinać zabieramy na chwilę z palnika. Trzeba wyczuć moment kiedy wyłączyć palnik, ponieważ jajecznica będzie chwilę dochodzić na patelni bez ognia.
Odrobina mleka, śmietanki lub jogurtu naturalnego daje kremowy efekt, zaś woda czyni jajecznicę lżejszą.


Ja swoją jajecznicę przeważnie robię na oliwie z oliwek. Składniki które dodaję do jajecznicy podsmażam na łyżce oliwy.





Jajecznica z pomidorami oraz oliwkami. 


  


Jajecznica z porem.

  


Jajecznica z czerwoną cebulką oraz siemieniem lnianym.



Jajecznica z pieczarkami, porem oraz siemieniem lnianym.



Jajecznica ze świeżą bazylią posypana siemieniem lnianym.



 Jajecznica ze świeżą bazylią, siemieniem lnianym, pomidorkami, czarnymi oliwkami oraz cebulką. 






Jajecznica lekko wymieszana z przyprawami: papryka ostra, papryka słodka, pieprz, odrobina soli.



Jajecznica naturalna z pieprzem.







Jajecznica z papryką, pomidorkami oraz porem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate