poniedziałek, 19 października 2015

Placki Ziemniaczane


Składniki:

Ziemniaki - 1 kg
Jaja - 2 szt
Mąka - 2 -3 łyżki (może być to mąka pszenna bądź kukurydziana)
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Cebula - 1 duża bądź 2 średnie
Olej lub oliwa do smażenia
Sól, Pieprz - do smaku
Majeranek - 1 duża łyżka 

Sposób Przygotowania: 

Ziemniaki płuczemy w zimnej wodzie, a następnie obieramy  wraz z cebulą ( dzięki płukaniu ziemniaków w zimnej wodzie pozbędziemy się z nich piachu i nie ubrudzimy sobie rąk). 
Ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o małych oczkach ( ja posiadam tarkę elektryczną co ułatwia mi pracę).  
Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz mąkę kukurydzianą lub pszenną. Następnie wbijamy jaja oraz majeranek i przyprawy wszystko razem mieszamy.
Nadmiar soku z masy ziemniaczanej odsączamy np: przez sito.
Oliwę rozgrzewamy na patelni ( nie może być zbyt gorąca aby placki nie przypalały się ). Masę ziemniaczaną nakładamy na patelnie formujemy placki (  mogą być to duże placki na całą patelnie lub małe - wszystko zależy od upodobań ). Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placki możemy podać z gęsta śmietaną lub jogurtem. Może to być również wędzony łosoś, gulasz węgierski lub ciemny sos pieczeniowy. Dodatki zależą od upodobań.

Smacznego!  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate