Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1/3 kostki masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jaja
- 250 g śmietany 30% kremówki
- ponad 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier puder do posypania
Sposób Przygotowania:
Ciasto:
1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Gdy margaryna się roztopi to dodajemy przesianą mąkę. Podgrzewamy na małym ogniu i ciągle mieszamy aż masa będzie odchodzić od garnka.
2. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy do niego jaja i miksujemy na jednolitą masę.
3. Szprycą układamy na papierze do pieczenia ciasto.
4. Do nagrzanego piekarnika (200°C ) wkładamy ciasto i pieczemy 25-30 minut.
Bita Śmietana:
Śmietanę kremówkę (mocno schłodzoną, która była lodówce kilka godzin) ubijamy mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, na początku na wysokich obrotach, a gdy śmietana zaczyna gęstnieć mikser zmniejszamy na niższe obroty.
Nadziewamy upieczone ptysie bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz