środa, 7 października 2015

Ptysie






Składniki:


  • 1 szklanka wody
  • 1/3 kostki masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jaja
  • 250 g śmietany 30% kremówki
  • ponad 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier puder do posypania


Sposób Przygotowania:

Ciasto:

1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Gdy margaryna się roztopi to dodajemy przesianą mąkę. Podgrzewamy na małym ogniu i ciągle mieszamy aż masa będzie odchodzić od garnka.
2. Po zdjęciu garnka z ognia dodajemy do niego jaja i miksujemy na jednolitą masę.
3. Szprycą układamy na papierze do pieczenia ciasto.
4. Do nagrzanego piekarnika (200°C ) wkładamy ciasto i pieczemy 25-30 minut.


Bita Śmietana:

Śmietanę kremówkę (mocno schłodzoną, która była  lodówce kilka godzin) ubijamy mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, na początku na wysokich obrotach, a gdy śmietana zaczyna gęstnieć mikser zmniejszamy na niższe obroty.
Nadziewamy upieczone ptysie bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate